Biuro Zarządu

ul. Targowa 18 p. 925 (IX p.), Kielce
Pon - Pt : 08:00 - 16:00
Sob - Nd : Zamknięte

„Więc chodź pomaluj NASZ świat…” (1.12.2021- 31.03.2023)

Projekt „Więc chodź pomaluj NASZ świat…” jest finansowany przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię z Funduszy EOG w ramach Programu Aktywni Obywatele – Fundusz Regionalny

Wysokość przyznanego grantu: 101.304,79 EUR

Termin realizacji: 1.12.2021- 31.03.2023

Realizator projektu: Fundacja „PEStka”

Cel projektu:

- wzrost poziomu świadomości społecznej i wiedzy o zachowaniach, reakcjach i działaniach, które są przejawami przemocy w rodzinie

- doskonalenie i podniesienie kompetencji osób pracujących nad ograniczeniami zjawiska przemocy w rodzinie

Odbiorcy:

Odbiorcy bezpośredni działań:

- członkowie zespołów interdyscyplinarnych i grup roboczych ds. przeciwdziałania przemocy w rodzinie (pracownicy socjalni, policjanci, kuratorzy sądowi, pedagodzy, psychologowie) oraz osoby

z organizacji pozarządowych, które chcą pogłębiać wiedzę i doskonalić swój warsztat pracy, jak również osoby dopiero zapoznające się z tematyką przemocy w rodzinie

- 102 gminy oraz 50 organizacji pozarządowych
- 5 rodzin z Kielc i okolic
, które są w końcowej fazie realizacji planu pomocy w ramach Niebieskiej Karty lub po jej zakończeniu, u których przemoc ustała ale zachodzi duże prawdopodobieństwo nawrotu zachowań przemocowych Preferowane będą rodziny, w których co najmniej jedna osoba dorosła jest bez pracy lub wskazane jest aby się przekwalifikowała oraz rodziny posiadające dzieci w wieku szkolnym
- wnioskodawca w zakresie wsparcia instytucjonalnego

Odbiorcy pośredni:

- mieszkańcy, władze lokalne oraz samorządowe, instytucje publiczne, grupy środowiskowe, media lokalne i regionalne, osoby i instytucje, które w pośredni sposób skorzystają z efektów projektu.

Planowane efekty (wybrane):

500 osób zaangażowanych w działania

3 zrealizowane edycje szkoleń (łącznie 400 godzin dla 45 osób)

2 konferencje promujące projekt dla 80 osób każda

12 spotkań rekrutacyjno-informacyjnych

102 gminy oraz 50 organizacji zostanie wyposażonych w pakiety edukacyjne

5 rodzin skorzysta z programu aktywizująco-wspierającego (10 osób skorzysta z nowych lub ulepszonych w ramach projektu form wsparcia)

1  nowa, opracowana dzięki projektowi metoda/rozwiązanie

2  inicjatywy, które Fundacja podejmie we współpracy z innymi organizacjami społecznymi

1 platforma/sieć organizacji społecznych włączy się w działania projektowe i uzyska wsparcie dzięki projektowi

Harmonogram działań: kliknij tutaj

Biuro projektu: