W terminie od 01.04.2017 do 31.12.2017 Fundacja PESTKA realizuje projekt „Senior Seniorowi”. Do projektu zaproszonych zostało 20-stu najaktywniejszych Seniorów z Kielc powyżej 60 roku życia, którzy zostali w odpowiedni sposób przygotowani i przeszkoleni w zakresie kompetencji ważnych z punktu widzenia opieki nad drugą osobą i aktywizacji osoby starszej, a także pełnieniu roli wolontariusza. Grupa Wolontariuszy Seniorów każdego miesiąca bierze udział w sesjach coachingowych oraz superwizjach. Każdemu z wolontariuszy przydzielony został podopieczny, którego aktywizuje, zachęca do uczestnictwa w życiu społecznym i kulturalnym miasta. Wolontariusze zabierają swoich podopiecznych na spacery, do filharmonii, kina, a także pomagają w wykonywaniu codziennych obowiązków.

W tej chwili grupa wolontariacka jest zamknięta, ale po zakończeniu realizacji zadania, planujemy jej dalszą działalność, a także przyjmowanie nowych członków.

Osoby zainteresowane zapraszamy do kontaktu z opiekunem grupy wolontariackiej: Anna Gałczyńska – Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.; 730 398 077

Zadanie jest współfinansowane ze środków otrzymanych od Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej Departament Pożytku Publicznego w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2014-2020.