Biuro Zarządu

Pon - Pt : 08:00 - 16:00
Sob - Nd : Zamknięte

Warsztaty dla OPSów w Skarżysku-Kamiennej

Dnia 12.05.2022 w Skarżysku-Kamiennej o godzinie 10.00 rozpoczął się warsztat dotyczący tematu: Centra Usług Społecznych – obszary i kierunki zmian.

Spotkanie skierowane było do przedstawicieli Ośrodków Pomocy Społecznej z terenu powiatu skarżyskiego. W warsztacie udział wzięli przedstawiciele wszystkich 5ciu OPSów z powiatu, CIS Skarżysko oraz PCPR Skarżysko.

W czasie warsztatu poruszono między innymi temat kierunków deinstytucjonalizacji. Dyskutowano czy „nas” dotkną zmiany w zakresie usług społecznych i co ma do tego ekonomia społeczna? Omówiono główne obszary wyzwań lokalnych systemów usług społecznych. Całość poparto doświadczeniami prowadzącego spotkanie - Jacka Gralczyka, który współpracuje z jedynymi w województwie świętokrzyskim działającymi CUSami w Górnie i Starachowicach. W spotkaniu uczestniczyli również przedstawiciele KOOWES z tej części województwa: Anna Chrabąszcz - doradca kluczowy, Grzegorz Łapaj - animator lokalny oraz Konrad Wikarjusz - doradca biznesowy.

Było to pierwsze spotkanie z cyklu warsztatów w powiecie skarżyskim. Kolejne skierowane będzie do przedstawicieli lokalnych NGOsów. Będziemy informować o terminie tego spotkania.